Prekajena riba
Prekajena ali dimljena riba? V obeh primerih gre za postopek konzerviranja in aromatiziranja rib z dimom. Pri nas se morda pogosteje uporablja izraz prekajevanje, medtem ko je dimljenje bolj tehničen ali kulinarični izraz. V gastronomiji in strokovnih virih se pogosto uporablja dimljena riba, medtem ko se po domači lahko reče tudi prekajena.
File klena v gorčični omaki
Klen je ena najpogostejših sladkovodnih rib v Sloveniji. Zasledimo ga lahko v praktično vseh tekočih in stoječih vodah po vsej državi, še posebej v nižinskih vodah z zmernim tokom. Klen je izjemno prilagodljiv in vsestranski, zato je med ribiči zelo priljubljen. Je vsejed, lovimo ga lahko z metodami muharjenja, vijačenja, beličarjenja, talnega ribolova in na vlek iz čolna.
Hladno dimljeni file z gobami
Ribolov postrvi je odprt. Z veseljem, a tudi s spoštovanjem, prisluhnemo toku, ki nas vodi ob vodi. Tam, kjer je uplen dovoljen, si kakšno postrv vzamemo tudi za domačo mizo – ne iz pohlepa, temveč kot darilo narave, ki ga znamo ceniti. Svež zrak, vonj po reki, šumenje brzic, vse to je del pomladne čarovnije, ki nas napolni z mirnostjo in hvaležnostjo.