You are here:

File klena v gorčični omaki

Okusno in enostavno za pripravo

File klena v gorčični omaki

Klen ima zelo okusno, čvrsto meso, ki je lahko rahlo sladkasto. Ker vsebuje veliko kosti, predvsem srti, je za kulinarične podvige najbolje uporabiti filetirane kose ali pa ga pripraviti na način, ki zmehča kosti. Klen ima ogromno srti, zato je filetiranje zahtevnejše kot pri nekaterih drugih ribah.

Klasično filetiranje poteka tako, da najprej odstranimo luske in pustimo kožo nepoškodovano, če bomo ribo pekli s kožo. Če kože ne potrebujemo, jo odstranimo po filetiranju. Najprej seveda očistimo notranjost ribe in jo splaknemo pod hladno vodo. Klena položimo na bok, da je s hrbtom obrnjen k nam. Z ostrim nožem naredimo rez tik za škrgami do hrbtenice, nato pa vodimo nož od hrbtenice proti repu. Režemo s počasnimi gibi in sledimo kostem, da ostane čim manj mesa na hrbtenici. Uporabimo le najboljši, najostrejši nož. Ko pridemo do repa, odrežemo file in ponovimo postopek na drugi strani. Tako dobimo dva osnovna fileja s kostmi (brez hrbtenice, glave in repa). Nato previdno odrežemo rebrne kosti (ki segajo od hrbta navzdol proti trebuhu). Nož vodimo tik pod kostmi in jih previdno izrežemo, ne da bi odstranil preveč mesa. Klen ima tanke srti (“y” kosti) v zgornjem delu fileja, podobno kot ščuka in nekatere druge sladkovodne ribe. Odstranimo jih s pinceto; da bomo srti lažje odstranili, pustimo file vsaj nekaj ur v hladilniku.

Ko smo pripravili fileje, se lotimo kuhanja. Naj dodamo, da so za filetiranje primerni kleni nad 50 cm, saj imajo debel hrbet. Klene lovimo v čistejših vodah, kjer so ribe zdrave in nimajo čudnih vonjav. Namesto filejev klena pa lahko uporabimo tudi fileje ščuke ali katere druge podobne sladkovodne ribe.

Klen v gorčični omaki
Namesto fileja klena lahko uporabimo tudi file ščuke (na fotografiji)

Recept

  • 2 fileja klena
  • 1 žlica grobozrnate gorčice
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 4 žlice smetane za kuhanje
  • Svež peteršilj
  • Sol, beli poper
  • Lupina bio limone

Pečico segrejemo na 200 °C. Fileja previdno posolimo (sol lahko dodamo tudi kasneje!), popramo z belim poprom in položimo v pekač na peki papir, ki smo ga prej naoljili z nekaj kapljicami oljčnega olja. Fileje pokrijemo z alu folijo in pustimo v pečici za približno 20 minut. V posodi zmešamo gorčico, med, oljčno olje in smetano. Segrejemo omako. S to mešanico bomo kasneje premazali fileja.

Po približno 20 minutah preverimo, kaj se dogaja s filejema. Odgrnemo alu folijo, da se fileja malce zapečeta (po želji). Fileja vzamemo iz pečice in položimo na topel krožnik. Prelijemo z omako in posujemo z nastrgano lupino bio limone. Postrežemo s svežim peteršiljem in kuhanim krompirjem v kosih. Poleg jedi prija primerno ohlajeno vino, denimo nežni rose ali kar šampanjec. Pri slednjem kot družbo slani jedi (ali aperitiv) raje izberimo takšnega s čim manj ali nič sladkorjev (»brut nature«).

Minister za zdravje opozarja: Uživanje alkohola lahko škoduje zdravju!