Včlani se!

Če pogosto lovite v vodah RD Barje, se vam članstvo izplača. Posebnih omejitev za vpis v ribiško družino ni.

Vpis novih članov poteka vsak četrtek na sedežu ribiške družine (razen ob praznikih in počitnicah). Vabimo vas, da nas obiščete ali pokličete v času uradnih ur na 01 429 11 15 (vsak četrtek med 18.00 in 20.00). Stroški članarine in zakupljenih revirjev ne padajo linearno z mesecem vpisa, zato se vam včlanitev najbolj izplača na začetku ribiškega leta (meseca decembra).

Veljavni cenik in dokumenti za leto 2018

V Ribiški družini Barje se posebej plača letno članarino, posebej pa revirje, ki jih “zakupite”.

Primer: Janez Novak (ime je izmišljeno) se je včlanil v Ribiško družino Barje. Skupaj plača:

– 108 EUR (za članarino RD Barje, ZRD Ljubljana, RZS in glasilo Ribič),
– 20 EUR (revir Ljubljanica, ki je obvezen)

Če želi loviti na dodatnih revirjih, plača za vsak revir posebej. Janez želi loviti še na Podpeškem jezeru in Iški, za kar plača še dodatnih:

– 40 EUR (za to dobi 20 lovnih dni na Podpeškem jezeru) in
– 20 EUR (za to dobi 10 lovnih dni na reki Iški).

Skupaj stroški članarine in revirjev za Janeza za celo leto znašajo 178 EUR. Mladinci in študenti so deležni radodarnega popusta (več o cenah si lahko preberete v dokumentih zgoraj).

POMEMBNO: Vsi novi člani morajo za samostojen ribolov opraviti ribiški izpit pri Ribiški zvezi Slovenije (RZS). Kakorkoli, mladinci in odrasli na začetku opravijo “družinski izpit” znotraj RD Barje o osnovah sladkovodnega športnega ribolova, nato pa lahko ciprinide lovijo samostojno. Salmonide in plenilke (ščuke, smuče, …) lahko pripravniki lovijo le v spremstvu mentorja ali drugega ribiča, ki ima opravljen ribiški izpit pri RZS! Ob včlanitvi se kandidatu dodeli mentorja, s katerim hodita na ribolov. Po najmanj pol leta pripravništva lahko kandidat pristopi k opravljanju izpita in nato po uspešnem zagovoru samostojno ribari v vodah, ki jih v posameznem letu “zakupi”. Ribiški izpit je za samostojen ribolov obvezen v vseh ribiških družinah v Sloveniji!

V RD Barje poskrbimo, da obdobje do opravljanja izpita hitro mine ter da je prijetno. Zavedamo se, da želijo ribiči predvsem loviti ribe in se družiti v naravi; potrebne formalnosti zato skupaj s kandidatom opravimo uspešno in kar se da hitro.

Vsak član ima mnogo pravic, pa tudi nekaj dolžnosti. Člani morajo spoštovati statut in ribolovni pravilnik, ki se lahko tekom leta spremeni, o čemer so ribiči pravočasno obveščeni. Člani morajo tudi v vsakem ribolovnem letu opraviti najmanj 15 delovnih ur. S tem spodbujamo prostovoljstvo in druženje ter s skupnimi močmi opravimo marsikatero delo, ki bi bilo sicer nedokončano. Med letom je razpisanih več terminov delovnih akcij (čiščenje, urejanje okolice, delo z ribami, administrativna dela). Ribiška družina Barje se zaveda, da imajo vsi člani službene, družinske ali kakšne druge obveznosti, zato se tudi na individualnem nivoju trudi omogočiti opravljanje obveznih delovnih ur. Nov član, ki bi se rad vpisal v članstvo RD Barje in ima že opravljen izpit za športnega ribiča, mora plačati kavcijo eventuelno neopravljenih delovnih ur v višini 50 EUR. Ko opravi letno potrebno število ur, se mu kavcija vrne.