Ribolov v prestolnici

Ljubljana je romantična prestolnica s tisočletno zgodovino. Uživajte v ribolovu barjanskega krapa ali ščuke, preizkusite se v muharjenju na lipana iz Želimeljščice ali ličinkarjenju na platnico in rdečeoko iz skrivnostne Ljubljanice.

V vodah RD Barje lahko ulovite velike in zdrave ribe ter se pri tem imenitno zabavate. Lovni revirji so reke Ljubljanica (od mostu v Podpeči do zapornic – tudi Gruberjev prekop), Iščica (od mostu v Hauptmanci do izliva v Ljubljanico), Iška, Mali graben (od jezu do izliva v Ljubljanico), potoka Želimeljščica in Škofeljski graben ter Krimsko jezero (Podpeško jezero), jezero Strahomer in jezero Rakitna.

Pri pregledu lovnih voda vam bo v pomoč spodnja interaktivna shema:


Oglejte si Revirji v RD Barje na večjem zemljevidu.

Revirje lahko razdelimo v različne skupine glede na načine ribolova (glej spodnje tabele – za več informacij o revirjih za posamezne načine ribolova klikni na puščico):

Ribolov s plovcem in talni ribolov (krapi, amurji, ostali ciprinidi, ribji drobiž)

Če ste ljubitelj beličarjenja, poskusite srečo v Ljubljanici, jezerih Strahomer, Podpeč in Rakitna. Najmlajši se bodo veselili ribolova v ribniku Tivoli v Ljubljani, v Malem grabnu pa je na plovček moč ujeti veliko mreno ali debeloglavega klena. Krapi se lepo lovijo na Ljubljanici in Iščici, predvsem pa na jezerih Podpeč, Strahomer in Rakitna. Najpogostejši so primerki okoli 50 cm, neredko pa se ujamejo tudi taki, ki tehtajo več kilogramov. Amurji so pogosti, a jih je težko ujeti. Vsako leto se ujame kakšen, ki je večji od 1 metra.

V jezerih je ribolov s plovčkom najbolj uspešen spomladi in jeseni, poleti pa ne, saj so zaradi poletne vročine pogosti kopalci, ki ribe lahko vznemirijo in plašijo. Talni ribolov je primerna tehnika za vse našteta jezera, pa tudi za Mali graben in Ljubljanico, in to skozi celotno ribolovno sezono!

Muharjenje (lipan, postrv, tudi nekateri ciprinidi)

Ribiška družina Barje ne gospodari z elitnimi muharskimi revirji kot nekatere druge ribiške družine, ima pa v svoji bogati paleti voda reki Iško in Mali graben, kjer bosta uživala oba, izkušeni in manj izkušeni muhar. Muharji se v Iški vintgar radi vračajo zaradi prelepe narave, kristalno čiste vode in rib, ki – čeravno plašne – rade sodelujejo v primeru previdnega pristopa in pravih posnetkov insektov. V Malem grabnu lahko poleg vloženih šarenk ujamete tudi velike mrene in klene, ki predstavljajo izziv za še tako izkušenega muharja.

Ribolov na teh prikupnih rečicah dopolnjuje muharjenje na ciprinide na Ljubljanici in Iščici. V zadnjem času se vedno več muharjev odloča za tako imenovani “freshwater big game”, kar bi po slovensko pomenilo lov velikih rib, seveda z umetno muho. Predvsem v Ljubljanici in Iščici, kjer so izredno pogosti krapi in amurji, ki dosežejo v dolžino tudi več kot 120 cm, je obvezna muharica kategorije AFTM 10+. Ribe so neverjetno borbene, kar je vzrok priljubljenosti revirja Ljubljanica, užitek pa ribiči primerjajo z uspešnim ribolovom na morski ribi tarpon in bonefish. Pri ribolovu priporočamo uporabo čolna.

Vijačenje (sulec, ščuka, smuč, tudi som)

Vijačimo v vseh letnih časih, predvsem v revirjih Ljubljanica, Iščica, Mali graben, Podpeško jezero in Strahomersko jezero. V Ljubljanici domujejo velike ščuke, sulci, pa tudi nekaj somov se je že ujelo. Pri ribolovu priporočamo uporabo čolna.

V pritokih Ljubljanice, kot sta Iščica in Mali graben, se zadržujejo ščuke in sulci.

V jezerih je najlepše vijačiti jeseni, ko nas preseneti velika ščuka ali lačni smuč, pa tudi prijemi redkejših postrvi in napadalnih ostrižev se zgodijo.

Polagalka (ciprinidi, ribji drobiž)

Polagalko v posebnem oddelku omenjamo zaradi Ljubljanice, na kateri se ta način ribolova najbolj udejanja. Gre za tekmovalni ribolov s palico, ki nima obročkov. Namenjen je lovu večjih in manjših ciprinidov. S polagalko boste najlepše lovili na Ljubljanici v centru Ljubljane, kjer bo ob primernem hranjenju vodne vretenčarske favne trud ustrezno poplačan s čudovitimi rdečeokami, ploščiči, krapi, platnicami, zelenikami in kleni.