Otroški bazar 2013

Mami, glej kakšna vel’ka riba” se zasliši otroški glas in potem zagledaš še iskrice v očeh.

Za predstavitev na osmem otroškem bazarju v Ljubljani (12. – 15. september 2013) smo se odzvali na povabilo Centra za promocijo in pospeševanje športnega ribolova in turizma Racoon. V ekipi www.ribiskekarte.si smo s sloganom “Z ribolovom do narave” otrokom in njihovim staršem predstavljali to športno dejavnost, katero želimo približati otrokom in jim predstaviti možnosti aktivnega preživljanja prostega časa ob vodah. Celostna predstavitev ribolova in ohranjanja čistih voda ter vodnega in obvodnega habitata na otroku primeren način je dobrodošla, saj se neokrnjen vodni svet prepogosto razumeva kot samoumeven, zato je pod sloganom skrit glavni namen: osveščanje otrok o varovanju narave.

Pozitiven odziv staršev o ozaveščanju otrok skozi igro, pravljice in doživetje narave skozi ribolov nam je v spodbudo, da idejo o ribiškem krožku vpeljemo v šole in tako otrokom damo priložnost, da se s to dejavnostjo seznanijo v vsej njeni lepoti.

Ribiči kot naravovarstveniki se s svojim delovanjem, razmišljanjem in življenjskim slogom vsakodnevno srečujejo s problematiko človeške malomarnosti, sebičnosti in pohlepa, kar je širši javnosti zelo dobro prikrito. Vode so za sedaj še vedno javno dobro in prav vsak posameznik je odgovoren za to, da ostaja neokrnjena. Žal temu že dolgo ni več tako.

Otrok se skozi svoj odnos, opažanja, doživetja nenehno uči, s tem pa gradi čutno in čustveno vez do vsega, s čimer se sreča. Z zgledom in odgovornostjo mu lahko podamo znanje. A ko ima otrok možnost, da sam na lastni izkušnji in čutnem doživljaju zgradi kritično mišljenje, preraste le to v vrednoto. Vrednota v sožitju z znanjem pa preraste v celostno delovanje posameznika do okolice, kar je bistvo trajnostnega razvoja.

Srečanja z otroki in njihovimi starši na Bazarju so bila prijetna. Otroci so si z zanimanjem ogledovali slike rib, rešili naloge o ribolovu, pisano pobarvali ponujene pobarvanke ter risali ribe. Z veseljem so z nami delili svoje dosedanje ribiške izkušnje in iskrivo pokazali navdušenje ob pogovoru o novi tovrstni izkušnji v našem krogu. Občudovali so Bedanca, klepetali z njim ter okušali njegovo ribjo kašo, ki jim je šla v slast. Zanimanje otrok za ribolov je velik, kar nam je motivacija, da z začetno idejo nadaljujemo, v želji po ohranjanju zdravega in čistega vodnega sveta.

V ekipi se zahvaljujemo vsem ribiškim družinam, ki podpirajo projekt ribiskekarte.si: Radovljica, Jesenice, Ajdovščina, Ribnica, Celje, Koroška, Kranj, Laško, Vevče, Ljutomer, Maribor, Mozirje, Koper, Soča, Sevnica, Tržič, Vrhnika, Ilirska Bistrica, Ruše, Ptuj in Barje.

Mateja Bogovič,
koordinator za delo z mladimi Ribiskekarte.si