Ljubljanica

Ljubljanica, reka sedmih imen, izvira blizu Babnega polja, teče skozi osrednjo Slovenijo proti Ljubljani in se pri Zalogu izliva v Savo. Na Ljubljanici uživajo predvsem beličarji in ščukarji, pa tudi ribiči, ki muharijo ciprinide. Ljubljanica je v okviru Ribiške družine Barje lovna od mostu v Podpeči do zapornice pri Ambroževem trgu. Loven je tudi Gruberjev prekop do zapornice. Reka je plovna; pri plovbi upoštevajte predpise za plovbo na celinskih vodah! Nasvet: pri ribolovu na Ljubljanici uporabite čoln. Z obale je reka dostopna le v središču Ljubljane in na nekaterih mestih na Ljubljanskem barju. Za najem čolna predlagamo, da poskusite kontaktirati katerega od članov, ki so aktivni na Facebook strani RD Barje.

Cena dnevne dovolilnice: 15 EUR (samo za ribolov ciprinidov), 20 EUR (samo za ribolov plenilk/salmonidov). Kombinirana dovolilnica (salmonidi + ciprinidi) ni na voljo. Na voljo je tudi dnevna dovolilnica za krapolov po načelu ujemi in izpusti. Več preberite tukaj. Za lov sulca velja posebna dovolilnica (pravila). Dovolilnice so na voljo pri pooblaščenih prodajalcih.

Salmonidi in plenilke:

Ciprinidi:

Pravila ribolova, dovoljene vabe, varstvene dobe in najmanjše lovne mere preberite tukaj. Na odseku Ljubljanice v mestnem središču je dovoljen tudi ribolov velikih krapovcev z dvema ribiškima palicama z obtežilnikom na način ujemi in izpusti. Pravila za izvajanje takega ribolova si preberite tukaj. Za izvajanje takega ribolova morate imeti posebno dovolilnico, ki jo lahko kupite tukaj.

Omejitve in prepovedi:

Prosimo, določbe si preberite med pomembnimi dokumenti.